Često zna biti teško odabrati prave kopačke. Bilo da tek počinjete trenirati, imate dijete koje počinje igrati nogomet ili ste nešto profesionalniji igrač, u pravom moru različitih linija, modela i serija lako se zbuniti i odabrati kopačku koja vam možda i ne bi najbolje odgovarala. Budući da je nogomet najpopularniji sport, jasno je da je i ponuda za njega najveća. Također, ne radi se ni o malim iznosima, vrhunske kopačke često koštaju i preko tisuću kuna, pa stoga valja zaista puno pažnje posvetiti kupnji ispravnog para, jer ne samo da će vam se to isplatiti, nego ćete igrati bolje, kvalitetnije i sigurnije.

  1. Isprobajte kopačke

Najbolji način da vidite odgovara li vam određeni model jest da ga isprobate. To što nosite određeni broj jednog modela ne znači da će vam neki drugi model istoga broja odgovarati, što zbog veličine kalupa, što zbog drugačijeg osjećaja koji svaka kopačka pruža. Zato je najbolje, ako ste u mogućnosti, sjesti i isprobati više modela odjednom kako biste odabrali onaj pravi. Kopačke koje vam loše pristaju mogu prouzročiti ozlijede, a često će dolaziti i do razvoja žuljeva. Odrasli bi trebali kupovati kopačke koje ne daju nozi previše mjesta, ali nisu preuske. Djeca mogu uzeti i mrvicu velike kopačke jer im noga brzo raste, pa će im taman odgovarati kroz nekoliko mjeseci.

2.       Vrsta podloge je bitna

Kopačke namijenjene mekoj prirodnoj podlozi, dakle često blatnjavom, mokrom i lošem terenu, uglavnom imaju izmjenjive čepove kako biste si mogli prilagoditi odgovarajuću veličinu i količinu čepova za najveću stabilnost. Takve kopačke nisu prikladne za ravne, tvrde terene jer su dosta neravne i može doći do lakog gubitka ravnoteže, one nose oznaku SG (soft ground).

Najčešća vrsta kopački namijenjena je za čvrst teren, kao npr. tipični stadion ljeti. U našem su webshopu označene znakom FG (firm ground). Čepovi su ugrađeni u kopačku, najčešće su gumeni, i kraći su nego kod kopački za meki teren, ali zato pružaju bolji balans i trakciju. Uglavnom su lakše od onih za meki teren, ali su prikladne tek za blago blatnjave terene. Za većinu povremenih igrača baš će ovaj tip kopački najbolje odgovarati.

Slične su kopačke namijenjene umjetnoj travi, a kod nas nose oznaku AG (artificial ground). Strukturom i svojstvima negdje su između FG i indoor kopački.

Tu su još i indoor kopačke, namijenjene korištenju u dvorani. Uglavnom imaju više malih gumenih čepova koji su dosta kratki. Mogu se koristiti u dvorani i iznimno na nekim unutarnjim podlogama od umjetne trave.

 3.       Kopačke birajte prema poziciji

 Potreba za različitim tipovima kopački jasno proizlazi iz činjenice da ne iziskuju sve nogometne pozicije iste vještine i stil igre, a shodno tome, drugačije su i kopačke. Tako će braniči uglavnom tražiti čvrste, tvrde kopačke koje im pružaju veliku stabilnost kako bi lakše uklizavali, uzimali lopte i smanjili svoj rizik od ozljeda. Obično se smatra da teže i masivnije kopačke imaju dulji rok trajanja; tj. da su nešto otpornije na trošenje i izdržljivije.

Napadačima će se uglavnom sviđati upravo suprotno – lake kopačke od meke kože s malim čepovima za lakše ubrzavanje i kontrolu lopte prilikom šuteva. Lakše kopačke olakšavaju im i eksplozivnost te omogućuju nagle promjene smjera. Veznjacima će odgovarati nešto između, ovisno o uvjetima na terenu; ali uglavnom je bitno da kopačka omogućuje laku kontrolu lopte, dodavanje i ubacivanje.

  • Ne padajte na ime i odredite budžet

Iako možda baš volite igrača čije je ime na kopački, nemojte ih kupiti ako vam ne odgovaraju u potpunosti, bilo veličinom, bilo strukturom. Ako vam odgovaraju, sve u redu – uživajte; no ako to nije slučaj, odaberite neki drugi model. Igrat ćete kvalitetnije, bolje i bit ćete zadovoljniji svojim izborom.

Kopačke možete pronaći u širokom cjenovnom rangu, i ne znači nužno da bi vam baš one najskuplje najbolje odgovarale. Savjetujemo da isprobate sve modele u cjenovnom rangu koji za kopačke možete odvojiti i onda kupite onaj koji vam najviše odgovara – neovisno o tome je li jeftiniji ili ne nosi ime poznatog nogometaša.

Nadamo se da smo vam ovime makar malo pomogli u odabiru dobrih kopački za sebe, jer se radi o vrlo bitnom komadu nogometne opreme. Naravno, niti jedne kopačke neće učiniti čuda, ali će vam pomoći da igrate najbolje što možete te da vam se ne događaju pogreške za koje znate da ih ne biste inače napravili. Dobre su kopačke odlična investicija koja će trajati i omogućiti vam bezbrižno uživanje u igranju nogometa.

Kopačke možete kupiti I u udobnosti vašeg naslonjača u našem webshopu https://fiesta.hr/kategorija-proizvoda/muskarci/obuca-muskarci/kopacke-obuca-muskarci/

Odgovori