Danas svi gledatelji nogometa nošenje golmanskih rukavica uzimaju zdravo za gotovo. Pa vratari, jasno je, rukama od pamtivijeka rukom hvataju i zaustavljaju lopte. Nemoguće je zamisliti da bi to radili golim rukama.

Trebalo je proći dosta vremena da bi se netko sjetio golmanima dati da nose rukavice! No njihova povijest nije tako jasna i zabilježena kao povijest razvoja ostale nogometne opreme. Ipak, valja saznati ponešto i o njoj.

Rani počeci

Prva nogometna pravila donesena 1863. uopće nisu spominjala, a kamoli propisivala propise za vratare i obavezno nošenje rukavica.

Uvriježeno je mišljenje da su se nogometne rukavice počele naveliko koristiti tek 1940-ih godina. Argentinskog vratara Amadea Raula Carriza smatra se prvim vratarom koji je nosio golmanske rukavice u svojoj karijeri za River Plate. Nosio ih je prvenstveno za lošeg vremena kad je smatrao da bi mu rukavice koristile. Međutim, najčešće su se dok je padala kiša samo natopile vodom i bile praktički beskorisne.

Taj je, podatak, međutim netočan. Poznato je da su se već sredinom 1890-ih godina u Škotskoj nosile golmanske rukavice.

 Da bi stvar bila još zanimljivija, već 1885. dodijeljen je prvi patent za ‘rukavice koje se koriste u nogometnoj igri’. Nositelj patenta bio je proizvođač nogometne opreme William Sykes koji je između slojeva tekstila u rukavicama umetnuo sloj gume kako bi se upili udarci lopte. Iz nekog nepoznatog razloga patent nije pretočio u krajnji proizvod. Tvrtka kao takva promijenila je ciljanu publiku, a danas joj je naziv Slazenger. Razvoj golmanske opreme sigurno bi se promijenio da je prototip ušao u masovnu proizvodnju.

Rukavice dobivaju zamah

Velšanin Leigh Richmond Roose poznat je po tome da je koristio bijele rukavice svaki put kad je padala kiša. O tome postoje i dokazi u obliku sličica za skupljanje na kojima je 1909. prikazan u vunenim rukavicama.

Engleska je prednjačila u korištenju rukavica u razdoblju između dva svjetska rata, ali je i Italija vidjela prve korisnike, kao naprimjer Carla Ceresolia koji ih je nosio i na međunarodnoj utakmici protiv Engleske 1934. godine.

Sredinom 20. stoljeća korištenje golmanskih rukavica postaje sve raširenije, iako i tada uglavnom samo kad su vremenske prilike nepovoljne. Nije bilo ni kvalitetnih proizvođača rukavica pa nije bilo čudno vidjeti golmane kako brane u rukavicama za vrt! Gordon Banks, svim je vratarima preporučio nošenje para rukavica, a osobito kad je vrijeme loše. Smatrao je da pomažu u boksanju i smanjuju mogućnost ozljeda.

 Tad su još najpopularnije bile vunene rukavice. Kožne su imale svoje prednosti, prvenstveno da ne upijaju vodu, no smanjivale su fleksibilnost. Ipak, bilo je tu i domišljatijih rješenja. Velšanin Jack Kelsey na dlanove bi nanosio sloj žvakaće gume kako bi uspio bolje uhvatiti loptu.

Moderno doba

Posljednji koji je odbijao nositi rukavice na međunarodnim utakmicama bio je Škot Alan Rough, koji je cijelo finale SP-a 1978. branio goloruk. Nakon njega je zabilježeno još nekoliko situacija, kao naprimjer Simon Farnworth, vratar Bolton Wanderedsa, koji je protiv Bristol Cityja 1986. na teren istrčao goloruk – i izgubio 3:0.

U kontinentalnoj Europi počele su se javljati i profesionalne vratarske rukavice, predvođene tvrtkom Uhlsport koja je inspiraciju vukla od skijaških rukavica. Gebhard Reusch zajedno s vratarskom legendom Seppom Maierom stvorio je jednu od prvih modernih golmanskih rukavica na svijetu, i do 1973 godine. Godinu dana nakon Sepp Meier bio je vratar pobjedničkog tima na SP-u, naravno u svojim rukavicama. Dakle, vratari su čekali gotovo cijelo jedno stoljeće da bi dobili kvalitetnu opremu!

Iz tvrtke Reusch tvrde da je prve rukavice proizveo Karl Reusch još davne 1934. godine na tavanu svoje kuće, no takva prodaja bila je vrlo ograničena i proizvedeno je malo primjeraka.

Najpopularnije rukavice imaju šavove usmjerene prema unutra. Bolje pristaju i pružaju bolju kontrolu prilikom hvatanja i bacanja lopte od rukavica sa šavovima usmjerenima prema van. Zajedno s pjenom od lateksa koja ima sjajna svojstva fleksibilnosti, izdržljivosti i upijanja udaraca, ove dvije tehnologije čine okosnicu modernih golmanskih rukavica koje se od 1980-ih masovno proizvode.

Ipak, uz gore navedene tehnologije, danas je izbor rukavica vrlo širok pa tako vratari mogu birati razne vrste šavova, materijala i čvrstoće. Izbor više definitivno nije jednostavan, ali je zato kvaliteta sjajna – i svakako bolja od pomalo ponižavajućeg korištenja vrtlarskih rukavica! Najpopularnije rukavice danas proizvode Adidas, Nike, Uhlsport, Joma i Reusch, raspon cijena također je vrlo šarolik.

To je nekako i vrijeme kad je postalo teško vidjeti vratara bez golmanskih rukavica, i to na bilo kojem stupnju natjecanja. Poznato je da, kao što se to radi s kopačkama, proizvođači plaćaju vratarima nošenje njihovih rukavica.

Od nedavnih zanimljivosti možemo istaknuti Neuera i njegove Adidas Predator rukavice sa samo 4 prsta koje je nosio kako si ne bi pogoršao već postojeću ozljedu. Tu je i jedna zanimljivost s EP-a 2006., kad su Portugal i Engleska pobjednika odlučivali u jedanaestercima. Pri rezultati 5-5 portugalski vratar Ricardo skinuo je rukavice i odlučio goloruk braniti jedanaesterac Dariusa Vassella. Taj šahovski potez izložio je Vassella pritisku, pa je ovaj, dekoncentriran zbivanjima oko njega, uputio prilično mlitav udarac koji je Ricardo lako obranio.

Zanimljivo, navodno su razvijene i rukavice napravljene posebno za obranu jedanaesteraca od strane proizvođača Sondico-a. Skoro smo ih vidjeli u akciji 2013. u utakmici Wigana protiv Manchester Cityja – da je utakmica otišla u jedanaerce, Wiganv vratar Al-Habsi bi ih isprobao.

No bilo kako bilo, svaki ozbiljni vratar danas nosi kvalitetne golmanske rukavice, i očito je da su one nužne za kvalitetnu igru. Možete samo zamisliti kako bi branile stare vratarske legende da su imale pristup kvalitetnim rukavicama. Zato svim vratarima preporučujemo odabir kvalitetnog para rukavica kojim će unaprijediti svoju igru – baš kao i kod kopački, isplati se uložiti u ono što vam baš odgovara.

Odgovori