Svi sportaši znaju da je za uspješno, udobno i nadasve sigurno bavljenje sportom investicija u kvalitetne sportske tenisice od ključne važnosti. Jeste li svjesni činjenice da će vas vaša omiljena sportska obuća služiti puno duže u koliko joj budete pružili adekvatnu njegu i brigu? U daljnjem tekstu je nekoliko korisnih i praktičnih savjeta kako zadržati omiljenu sportsku obuću u top kondiciji.

Vrlo je važno znati od kojih je materijala naša obuća načinjena, jer različiti materijali zahtijevaju različitu njegu. Prilikom kupnje možete pitati našeg prodavača kako ih najbolje njegovati, te koje vam proizvode za njegu može preporučiti.

 Za održavanje SPORTSKE KOŽNE OBUĆE mrlje od zemlje i blata potrebno je odstraniti sa malo mlake vode i mekanom spužvicom ili običnom krpom. Najpravilniji način za sušenje kožne obuće je stavljanje novinskog papira ili kuhinjskog ručnika (ubrus) u cipelu, te ih potom spremiti na suho i toplo mjesto (ne vruće npr. radijator). Preporučamo upotrebu krema posebno namijenjenoj koži.

Za održavanje SPORTSKE OBUĆE OD UMJETNIH MATERIJALA slijedite nekoliko koraka: gornji dio obuće isperite hladnom vodom te potom dobro osušite na zraku. Nipošto obuću ne stavljati na direktno sunce ili radijator. Za kvalitetno sušenje je potrebno barem 12 sati. Kod umjetnih materijala ne koristite kreme namijenjene koži jer one sadrže sastojke koje će oštetiti umjetne sintetičke materijale.

U koliko je obuća suha, prvo skinite prašinu suhom krpom, te potom očistite eventualne mrlje mekanom spužvicom i, po potrebi, blagim tekućim sapunom. Za zaštitu obuće od vlage preporuča se impregnacijski sprej.

 Za izrazito BIJELU SPORTSKU OBUĆU koristite polirajuće bijelilo za kožu koje će pokriti oštećene i izlizane dijelove kože. Kako biste smanjili posljedice znojenja, preporučuju se dezodoransi za obuću koji djeluju antibakterijski i uklanjaju neugodne mirise.

Od iznimne je važnosti imati TENISICE ZA KIŠU za sportaše koji vole trčanje po kiši, tj. model koji može sačuvati stopala suhima, a istovremeno pružati prozračnosti i cirkulaciju zraka, te izdržati u skliskim uvjetima i imati reflektirajuće dijelove radi sigurnosti u tamnim i kišnim danima. Na tržištu postoje razni modeli tenisica koje posjeduju ovakve prednosti.

Kako biste što duže koristili VAŠU OBUĆU ZA TRČANJE, preporuča se imati rezervni par kako biste ih mogli mijenjati i omogućiti svakom paru dan ili dva za sušenje i dekompresiju. To je osobito važno ako ste trčali po kiši ili snijegu. Nošenje potpuno suhih tenisica može spriječiti potencijalne ozljede kao i rizik za dobivanje atletskog stopala. U koliko uložak možete odvojiti od tenisice, operite ga zasebno, vezice također operite, a s vremenom i potpuno zamijenite.

ODRŽAVANJE NOGOMETNIH KOPAČKI također zahtjeva posebnu njegu: po završetku treninga ili utakmice, vlažne kopačke nikako ne smijete zatvarati u torbu.  Prljavštinu s kopački najlakše ćete odstraniti toplom vodom i spužvicom ili ručnikom. Nipošto ih ne perite u perilici rublja, kao niti jednu sportsku obuću. Prilikom sušenja koristite novinski papri ili kuhinjski ručnik (ubrus), te ga zgužvajte i ugurajte u kopačku, a potom ih ostavite na suhom mjestu (nikako u neposrednoj blizini radijatora ili na suncu). Kožu treba sušiti iznutra prema van, jer ona u protivnom počinje pucati i trgati se, što bitno skraćuje životni vijek kopačke, odnosno tenisice. Za održavanje koristite kreme za obuću koje su specijalno namijenjene nogometnoj obući. Pobrinite se da nogometne kopačke uvijek spremite zajedno sa unutarnjim kalupom (uloškom) kako bi one zadržale svoj prvobitni oblik. 

Loše održavana obuća brzo postaje neudobna, izgleda istrošeno i staro, te dobiva neugodan miris. Izdvajanjem vremena za održavanje sportske obuće, vaša investicija višestruko će se isplatiti.

Odgovori