Redovno bavljenje sportom ima mnogo korisnih efekata na fizičku i psihološku sposobnost. Na kraju, ali ne manje važno, stari Latinjani su rekli: Zdrav duh u zdravom tijelu.

Rekreativno bavljenje sportom donosi koristi tijekom cijelog života. Korisno je da djeca počnu sa rekreacijom još u ranoj fazi, na taj način postižu radne navike o disciplini i odgovornosti.

Bavljenje sportom podrazumijeva udisanje svježeg zraka, aktiviranje mišića, otkrivanje skrivenih mjesta u prirodi, stvaranje novih prijateljstva…

Na taj način zadržavamo dijete u sebi, što može biti važan izvor energije i pozitivnog stava.

Naravno, u svemu tome je potrebno imati zdravu mjeru, djelovati u skladu sa njihovim sposobnostima i biti svjestan svojih ograničenja, jer pretjerivanje dovodi do povrijeda i loše volje.

10 činjenica o sportu

1. Dokazano je da redovna tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju stresa. Fizička aktivnost aktivira hormon sreće, što daje osećaj zadovoljstva. Rekreativci su zdravi, sretni i zadovoljni ljudi.

2. Redovna tjelesna aktivnost također ima pozitivan učinak na performanse rada – fizičku i intelektualnu.

3. Tjelesna aktivnost, individualan i timski rad, povećava samopouzdanje i time pomaže pojedincima da se osjećaju bolje u svojoj koži i u društvu.

4. Fizička aktivnost pozitivno utječe na kvalitetu spavanja. San je izvor energije, povećava koncentraciju i mentalne sposobnosti.

5. Redovno bavljenje sportom i aktivnim stilom života garantira dug život.

6. Bavljenje raznim vrstama sportova pomaže djeci u razvijanju motoričke, društvene, kreativne i mentalne sposobnosti.


7. Bavljenje sportom omogućava pozitivan pogled na život.


8. Društva, koje su zajedno, ostaju zajedno.


9. Dobra fizička pripremljenost je garancija za zdrav, sretan i dug život.


10. Redovno bavljenje sportom jača imunološki sustav.

Odgovori